Aktuality: Tisková zpráva: Počet vězňů v České republice stále roste: změna systému je nutná!

Asociace organizací v oblasti vězeňství (AOOV) vítá novelu trestního zákoníku, která včera večer odešla do meziresortního připomínkového řízení. Upozorňuje, že je potřeba, aby novela byla projednána a vstoupila v účinnost co nejdříve. Stávající situace ve vězeňství je totiž alarmující.  Aktuální počet vězňů nyní dosahuje 19 768 osob a tento počet nadále roste. Rok uvěznění stát přijde na cca 650.000 Kč na jednoho odsouzeného. Celkem zaplatíme každý rok skoro 13 miliard korun.

Právě připravená novela trestního zákoníku by mohla vězeňskou populaci významně snížit. Důvodem přecpaných věznic je podle Nejvyššího státního zastupitelství hlavně vysoká délka ukládaných  trestů a věznění osob, které se dopustily trestného činu malé společenské škodlivosti. Typickým příkladem je opakovaná krádež v hodnotě několika stovek korun.

Novela trestního zákoníku byla projednána s odbornou veřejností. Navrhované změny mají podporu odborníků napříč trestní justicí, od státních zástupců a soudců po Vězeňskou službu ČR. AOOV upozorňuje, že novela jde do meziresortního připomínkového řízení velmi pozdě a reálně hrozí, že se nestihne projednat v tomto volebním období. Proto apeluje na politickou reprezentaci, aby našla shodu na dalším postupu tak, aby byla novela schválena co nejdříve a mohla vejít v účinnost.

“Projednávání novely trestního zákona, která by upravila postih trestných činů s malou společenskou nebezpečností se neustále protahuje. Pokud se tento proces zásadně neuspíší, tak promarníme další příležitost udělat alespoň dílčí krok k racionalizaci trestní politiky a řešení opět odsuneme minimálně o několik let. To nás bude stát desítky milionů korun,“ komentuje Libor Vávra, prezident Soudcovské unie.

Pevně doufáme, že novela získá širokou politickou podporu napříč politickou reprezentací.

Celou tiskovou zprávu najdete zde.

Novinky emailem

Chcete vědět o tom, co se u nás děje a mít vždy čerstvé informace? Vyplňte formulář níže.