161 000 lidí včetně 62 000 dětí v ČR se nacházejí v bytové nouzi, uvádí nová zpráva Za bydlení

Problémy s bydlením už se netýkají jen nejchudší části společnosti, povede se schválit Zákon o podpoře bydlení?

Nejnovější Zprávu o vyloučení z bydlení za rok 2024 představila iniciativa Za bydlení. Zákon o podpoře bydlení by měl být schválen co nejrychleji, vyzývá Asociace organizací v oblasti vězeňství (AOOV). Bytová nouze se dnes dotýká přibližně 161 000 lidí včetně 62 000 dětí. Dohromady má podle zprávy nějaký druh závažných problémů s bydlením 1,6 milionu obyvatel ČR. Bytová nouze se významně podepisuje na naplňování základních potřeb dětí a jejich bezpečí. AOOV upozorňuje, že situaci dětí také významně zhoršuje připravovaná novela sociálních dávek. Hrozí, že mnoho lidí včetně rodin s dětmi přijde o svůj domov i pro velmi malé porušení povinnosti nebo pracovní neaktivitu i jen jediného člena domácnosti. AOOV spolu s odborníky navrhuje úpravu problematických míst tak, aby neměla negativní dopad na lidi a především děti ohrožené chudobou. Návrhy najdete tady.

Proč je Zákon o podpoře bydlení důležitý

Tento zákon by významně přispěl k řešení bytové krize v České republice. „Zákon o podpoře bydlení považuji za naprosto zásadní legislativní počin této vlády. Absence sociálního bydlení je velkým dluhem naší společnosti. Jeho přijetí pomůže celé řadě lidí, včetně těch, kteří za sebou mají výkon trestu,” uvedla Jana Smiggels Kavková předsedkyně výboru AOOV. 

Zpráva rovněž naznačuje, že snižování příspěvků na bydlení nepřináší téměř žádné řešení. Lidé, kteří nemají jiné možnosti bydlení, se tím neosvobodí z vlivu obchodníků s chudobou, a negativní důsledky bytové nouze především na ohrožené děti nadále přetrvávají.

Bytová nouze je jedním z nejčastějších důvodů umísťování dětí do institucionalizované státní náhradní péče.Místo, aby byly rodiny podporovány, aby zvládly péči o děti, jsou jim děti odebírány. Navíc institucionální péče je velmi nákladná. Stojí daňové poplatníky přibližně 12 miliard korun ročně.

Provizorním útočištěm dětí v bytové nouzi jsou ubytovny, byty zcela bez nájemních smluv nebo se smlouvami na pouhých pár měsíců, azylové domovy, instituce a byty ve špatném technickém stavu, ve kterých by žádné děti žít neměly. Problémy s bydlením vedou i ke znevýhodnění ve vzdělávání ještě předtím, než děti do vůbec školy nastoupí. 

Ze zprávy rovněž vyplývá, že kdybychom se při řešení bytové krize spoléhali pouze na současný obecní bytový fond, nebylo by možné tuto situaci v České republice vyřešit ani za 100 let. Zapojením vhodných soukromých bytů, což umožní Zákon o podpoře bydlení, by mohla být bytová nouze v Česku během deseti let snížena přibližně o polovinu. Zákon o podpoře bydlení je aktuálně v druhém čtení v Poslanecké sněmovně. Nyní však není jasné, zda současná vládní koalice zákon schválí. AOOV proto podporuje iniciativu Za bydlení a vyzývá k urychlenému schválení Zákona.

Zpráva o vyloučení z bydlení 2024 ke stažení.

Novinky emailem

Chcete vědět o tom, co se u nás děje a mít vždy čerstvé informace? Vyplňte formulář níže.