Zákon o podpoře bydlení i větší výstavba. Lídři kandidátek v anketě odpovídali, jak chtějí řešit bytovou nouzi

Tisková zpráva iniciativy Za bydlení: Před nastávajícími krajskými volbami iniciativa Za bydlení (zahrnuje AOOV) zaslala lídrům a lídryním kandidátek do krajských voleb anketu, ve které se jich zeptala, jak chtějí v případě zvolení řešit bytovou nouzi a zda podporují přijetí Zákona o podpoře bydlení. Anketa ukázala, že většina z odpovídajících napříč politickým spektrem přijetí takového zákona podporuje. AOOV považuje přijetí zákona za významný krok k řešení bytové nouze.

Chybí legislativa pro řešení bytrové nouze

Zákon o podpoře bydlení aktuálně projednávají výbory v Poslanecké sněmovně, která by o jeho přijetí měla hlasovat v říjnu. Bytová nouze je problém, který dopadá i na obce a kraje. Iniciativa Za bydlení, která sdružuje více než 50 nevládních neziskových organizací, akademiků*ček, představitelů*ek samospráv, a která dlouhodobě upozorňuje na chybějící legislativu pro řešení bytové nouze, proto k tomuto tématu rozeslala lídrům*yním kandidátek do krajských voleb anketu.

Anketa pro vedení politických stran

Anketa byla rozeslána představitelům*kám stran, kteří mají své zastoupení v Poslanecké sněmovně. V případě kandidatury v rámci koalice, byla vždy zaslána nejvýše postavenému politikovi*čce dané strany na kandidátce. Celkem byla zaslána devadesáti jedna politikům*čkám, ve stanoveném čase odpověděla třetina z nich. Dvacet pět ze třiceti odpovídajících se vyslovilo pro přijetí Zákona o podpoře bydlení. Pouze  dva respondenti se vyslovili proti přijetí zákona.

„Víme, že kraje se dlouhodobě potýkají s bytovou nouzí a bez pomoci státu mají omezené možnosti, jak situaci řešit. Jsme rádi, že kandidáti a kandidátky v krajských volbách si to uvědomují a vyslovují podporu přijetí Zákona o podpoře bydlení. Ten, pokud bude schválen, pomůže snížit počet lidí v bytové nouzi a dá regionům v praxi osvědčené nástroje, které pomohou lidem ohroženým ztrátou bydlení,“ okomentoval odpovědi kandidátů*tek Mikoláš Opletal, mluvčí iniciativy Za bydlení.

Problémy s bydlením řeší přes milón obyvatel ČR

„Přes milion lidí má v Česku problémy s bydlením, to číslo je obrovské a je potřeba, aby zákonodárci a zákonodárkyně konečně schválili zákon, který začne tuto krizi řešit. Víme, že v bytové nouzi je 61 000 dětí. Ty žijí na ubytovnách, v azylových domech, v dětských domovech, nebo přelidněných bytech. Mají horší přístup ke vzdělání a i k tomu najít si dobrou práci. Tyhle děti potřebují, aby stát začal tu situaci konečně řešit, protože ten problém se sám nevyřeší. Jsme proto rádi, že pro přijetí zákona se vyjádřili kandidáti*ky všech koaličních stran,“ říká Barbora Bírová, ředitelka Platformy pro sociální bydlení.

Přijetí Zákona o podpoře bydlení v anketě podpořili například stávající hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN), stávající hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL), nebo stávající hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Vedle zákona se v odpovědích také často objevovalo téma výstavby dostupného nájemního bydlení, která je podle mnoha kandidátů*ek v současné době nedostatečná.

„Zákon o podpoře bydlení nevyřeší všechny problémy s bydlením, které v Česku máme. Je to ale důležitý první krok, který nyní mohou zákonodárci udělat a dát tak lidem najevo, že bydlení je pro ně skutečnou prioritou a ne jen prázdným slibem v předvolebních programech,“ uzavírá Opletal.

Anketa i s grafy je k dispozici zde.

Kontaktní osoba za iniciativu Za bydlení: 

Petr Schovánek

Mediální koordinátor

petr.schovanek@socialnibydleni.org

+420 776 466 682

Iniciativa Za bydlení spojuje více než 50 jednotlivců a organizací z nevládního, akademického i veřejného sektoru. Už od minulého volebního období se snaží vyvolat a vést konstruktivní veřejnou a politickou debatu o problému bytové nouze a zhoršující se dostupnosti důstojného bydlení v Česku. Jejím hlavním cílem je prosadit fungující institucionální a legislativní model, který zabrání propadu lidí na ulici či do sítě obchodníků s chudobou.

Novinky emailem

Chcete vědět o tom, co se u nás děje a mít vždy čerstvé informace? Vyplňte formulář níže.