AOOV díky novému projektu významně posílí

Asociace organizací v oblasti vězeňství (AOOV) spustila v lednu nový projekt, jehož cílem je zvýšit profesionalitu a dlouhodobou udržitelnost Asociace. Projekt s názvem Zvýšení profesionality a autonomie AOOV byl podpořený  z  Operačního programu Zaměstnanost plus v rámci výzvy Budování kapacit a profesionalizace NNO.

AOOV díky projektu projde velkou proměnou. Připraví novou strategii rozvoje na pět let. Na tvorbě strategie se budou aktivně podílet členové. Jednou z klíčových priorit bude zvyšování hodnoty Asociace právě pro členy. AOOV chce hledat nové služby, formy podpory, které by mohla zajistit, aby usnadnila a zefektivnila práci svých členů. Významnou prioritou bude rovněž budování dobrého jména služeb postpenitenciární péče a podporování zlepšování jejich kvality. Projekt umožní AOOV využívat externí mentory včetně HCD experta a posílení kapacit..

“Věříme, že díky připravovaným změnám Asociace posílí svoji pozici v oblasti vězeňství a bude schopná efektivněji prosazovat potřebné změny v oblasti vězeňství a budovat kvalitní a stabilní podmínky pro své členy, organizace, které pracují s lidmi ve výkonu trestu odnětí svobody a po propuštění, aby jim pomohly s návratem do společnosti.”, vysvětluje Jana S. Kavková, předsedkyně AOOV.

AOOV se během čtyř let svého působení podařilo prosadit řadu důležitých změn, které mají pozitivní dopad do praxe i na celý systém vězeňství. Aby mohla být pro své členy, ale také pro aktéry v oblasti vězeňství a  trestní justice stabilním partnerem, potřebuje se dále rozvíjet a profesionalizovat. Předpokládá také významné posílení členské základny.  

Co bude projekt AOOV obsahovat?

 AOOV v další fázi svého rozvoje chce posílit zejména tyto oblasti:

1. Vytvoření a implementace dlouhodobé strategie rozvoje AOOV a zapojení členských organizací a lidí s žitou zkušeností z výkonu trestu do procesu tvorby a revize. 

2. Vytvoření strategie pro nábor nových členů a zvýšení jejich počtu 

3. Zlepšení podpory členským organizacím pro sdílení a rozvoj know-how v oblasti peni a postpeni péče a vytvoření nových služeb, které budou odpovídat jejich potřebám a očekávání. 

4. Vytvoření komunikační strategie a strategie rozvoje vztahů a zajištění systematické spolupráce s klíčovými aktéry v oblasti vězeňství a trestní justice. 

5. Vytvoření fundraisingového plánu a získání nových zdrojů financování

Co bude výsledkem?

AOOV díky cílené a komplexní podpoře kapacit a know-how pro oblast řízení a rozvoj své činnosti posílí svou autonomii, profesionalitu a udržitelnost. AOOV chce posílit svoji pozici a být vnímána klíčovými aktéry v oblasti vězeňství a trestní justice jako legitimní zástupce oblasti penitenciární a postpenitenciární péče. A to i díky významnému posílení členské základny tj. organizací poskytujících služby v této oblasti. AOOV chce také posílit oblast komunikace a budování vztahů s klíčovými aktéry. AOOV věří, že efektivní spolupráce aktérů je cestou ke zlepšení  kvality poskytované podpory a služeb lidem ve výkonu trestu odnětí svobody a po propuštění a ke zlepšení sociálního začleňování těchto osob zpět do společnosti a ve výsledku povede ke snížení recidivy v České republice.

Novinky emailem

Chcete vědět o tom, co se u nás děje a mít vždy čerstvé informace? Vyplňte formulář níže.